To thailandske kvinder er varetægtsfængslet i fire uger – mistænkt for organiseret menneskehandel

dato

Center Mod Menneskehandel hjælper politiet med at tage sig godt af de formodede handlede kvinder, som blev truffet i forbindelse med anholdelse af to formodede bagmænd.

De to thailandske kvinder, som tirsdag blev anholdt og sigtet for organiseret menneskehandel, blev i dag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg. Grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre af hensyn til den fortsatte efterforskning af sagen. 
Retten valgte at varetægtsfængsle de to kvinder – en 39-årig og en 47-årig thailandsk kvinde. De er varetægtsfængslet frem til 8, januar. 
De to kvinder er sigtet for under falske forudsætninger at have rekrutteret og organiseret, at en lang række thailandske kvinder er kommet til Danmark og har arbejdet som prostituerede på flere bordeller i Vestdanmark. De er ligeledes sigtet for i den forbindelse at have budt kvinderne yderst dårlige forhold at leve under. 
Begge nægtede sig skyldige og tog forbehold for at kære kendelsen om varetægtsfængsling.

I forbindelse med anholdelserne tirsdag på flere adresser i trekantsområdet traf Syd- og Sønderjyllands Politi flere thailandske kvinder, som, politiet formoder, har været udsat for menneskehandel. Da efterforskningen har været i gang i adskillige måneder, og anholdelserne tirsdag var planlagte, har Center Mod Menneskehandel derfor været forberedte til den opgave, de nu har sammen med politiet. Der bliver taget godt hånd om de sårbare kvinder, som formodes at have været udsat for menneskehandel. 

”Center Mod Menneskehandel er en vigtig samarbejdspartner for os i denne sag. De har en viden og en tilgang til kvinderne, som er unik. De er her udelukkende for at hjælpe kvinderne. Hos politiet afhører vi kvinderne. Det gør vi selvfølgelig med stort hensyn, fordi vi som udgangspunkt betragter kvinderne som forurettede, men vi oplever, at kvinderne ofte kan være utrygge ved politiet. Medarbejderne hos Center Mod Menneskehandel interviewer kvinderne, og det er ofte mere udbytterigt i en sag som denne”, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen fra Udlændingekontrolafdeling Vest, som har efterforsket sagen. 

Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor Udlændingekontrolafdeling Vest hører under, har i denne sag arbejdet sammen med Skat og Arbejdstilsynet i forbindelse med arbejdsforhold for kvinderne og eventuel skatteunddragelse, ligesom politiet har haft et tæt samarbejde med Udlændingestyrelsen om sagen. 

”Vi forelægger nu skriftligt politiets materiale sammen med Center Mod Menneskehandels interviews af kvinderne for Udlændingestyrelsen. Styrelsen afgør derefter, om kvinderne er vurderet handlet. Det er vigtigt i forhold til, at kvinderne muligvis er i landet illegalt. Hvis de vurderes at være handlet, indtræder der en refleksionsperiode på 30 dage som udgangspunkt, fremfor at de bliver udvist af landet. Det betyder, at vi her i landet kan tage hånd om kvinderne i forhold til den voldsomme behandling, de formodes at have været udsat for”, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen. 

Forventningen er, at Udlændingestyrelsen i løbet af denne uge træffer den afgørelse. 
Den eventuelle refleksionsperiode varer som udgangspunkt 30 dage og kan forlænges til 120 dage. 
Efterforskningen af sagen fortsætter nu, og Syd- og Sønderjyllands Politi har af hensyn til den ikke yderligere kommentarer. 

 

FAKTA

Center Mod Menneskehandel - CMM

Centret bekæmper menneskehandel gennem en specialiseret og fleksibel indsats, der tilpasses de aktuelle udfordringer og behov.
Det blev etableret i 2007 og udgør i dag kernen i den landsdækkende indsats til bekæmpelse af menneskehandel. 
CMM udfører en række opgaver inden for bistand og støtte til ofrene, undervisning og opkvalificering af relevante aktører, indsamling af viden og statistik, koordinering og samarbejde nationalt og internationalt.
Hotline ved mistanke om menneskehandel: tlf. 7020 2550
Data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Syd- og Sønderjyllands Politi.
Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi