Kære forældre: Drop mobilen på skolevejen

Foto: Sønderborg Kommune.
Profilbillede
dato

Mange forældre er optaget af deres mobil, når de kører på skolevejene. Det viser en foruroligende ny undersøgelse. De bør droppe mobilen og i stedet holde øje med de børn, der er på vejen, lyder det i en aktuel kampagne.

Skoleveje er ofte præget af tæt trafik om morgenen, og man skal være ekstra opmærksom, så ingen bliver overset. Men det er ikke alle, der har fokus på trafikken hele tiden.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 34 pct. af forældrene, at de har oplevet at andre forældre var så optaget af deres mobil, at de ikke så sig for, når de skulle videre. I Region Syddanmark er tallet fra undersøgelsen hele 36 pct.

Om få dage begynder mange børn i skole i Sønderborg Kommune. For at passe på dem har kommunen sat 80 skilte op på skolevejene, hvor der med store typer står ”Børn på vej”.

For selv om de fleste forældre siger, at de er trygge ved at sende deres børn i skole på egen hånd, så er det vigtigt, at endnu flere trafikanter har fokus på trafikken og ikke på mobilen.

- Vi bruger rigtig mange penge i Sønderborg Kommune på at udvikle sikre skoleveje, især i form af cykelstier. Jeg tror det er med til at gøre forældre trygge ved at sende deres børn af sted i skole. Set i det lys er det frustrerende at se tal som dem, Rådet for Sikker Trafik viser frem her – det er jo hver tredje forælder. Jeg forstår ikke, at nogen sidder med en mobiltelefon, mens de kører, og jeg forstår da slet ikke, at forældre gør det på en skolevej. Det giver ingen mening, og jeg håber, nogle føler sig truffet og er lige så rystede over tallet som mig og nu vil love sig selv ikke at røre ved deres mobiltelefon, når de kører bil, lyder det fra Aase Nyegaard, i forbindelse med den forestående skolestart.

Aase Nyegaard er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune, som bl.a. trafiksikkerhed på veje og cykelstier hører under.

Din adfærd smitter

Når forældre bruger håndholdt mobil og ikke ser sig for, så kan de være til ulempe og fare for andre i trafikken. Men deres adfærd kan også betyde, at endnu flere børn begynder at bruge deres mobil håndholdt, når de færdes på egen hånd i trafikken. For voksnes adfærd smitter.

- Når man afleverer sit barn ved en skole, er der mange andre børn, der ser, hvad du gør i trafikken. Det er vigtigt at huske, så ens egne dårlige vaner ikke spreder sig. Den dag, hvor børnene skal færdes alene, skal de helst have sikre trafikvaner og ikke være optaget af deres mobil, når de fx cykler af sted, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta

I august vil landets kommuner og Rådet for Sikker Trafik sætte fokus på de mange skolebørn, der er i trafikken. Det sker med kampagnen ”Børn på vej”, der kan ses på skilte på skolevejene i de 94 kommuner, der er med i kampagnen.

Desuden får landets skoler ”pakker” til undervisning af børnene i, hvordan man færdes sikkert i trafikken. Sideløbende med kampagnen gennemfører politiet kontrol på skolevejene.

Find gode råd til at lære dit barn at færdes sikkert i trafikken her.

Kilde: Sønderborg Kommune