Biblioteket Sønderborg byder på en række spændende arrangementer i september. Fra introduktion til digitale bibliotekstjenester til historiske samtaler og forfattersamtaler med nordiske forfattere, er der noget for enhver smag. Læs videre for at få en oversigt over de kommende begivenheder.
Dit digitale bibliotek
Kender du eReolen og Filmstriben? På eReolen kan du læse e-bøger og bladre i digitale magasiner, og du kan finde lydbøger, som du kan høre, mens du er på farten eller i haven. Vi viser, hvordan du bruger eReolen, og hvordan du finder rundt i de tusindvis af bøger, som findes på den digitale bogreol. Vi viser dig desuden, hvordan du kan se spillefilm, dokumentarfilm, serier og tegnefilm på Filmstriben, samt hvordan du kan se filmene på dit TV, så du kan skabe biografstemning hjemme i sofaen.
Du ved det sikkert allerede, men biblioteket er meget mere end papirbøger, avisarkiver og læsesale. Som låner på biblioteket har du adgang til en lang række digitale programmer og services, som du kan tilgå med din smartphone, tablet eller computer døgnet rundt. Vær med, når bibliotekets medarbejdere viser, hvordan du bruger "dit digitale bibliotek", og hvordan du kommer i gang med at læse e-bøger, se film og meget andet. Medbring gerne din smartphone, iPad eller bærbare computer, så du kan prøve kræfter med programmerne. Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål og få vejledning. Sørg også for, at du kender dit login til Biblioteket Sønderborg samt kode og mailadresse til din konto i App Store eller Google Play.
Vær sammen om historien
Vær sammen om historien. Vi mødes til samtaler om det, der ændrede historien. Det Hemmelige Selskab for Historie består af mindre grupper, der mødes lokalt på biblioteket. I efteråret er der planlagt tre gange med 30 minutters oplæg fra forskere og historikere, der bliver sendt live fra et sted i Danmark. Oplæggene efterfølges af samtale i gruppen om dagens emne.
Det Hemmelige Selskab handler om historie og samvær. Du skal ikke læse på forhånd, og bibliotekarerne vil samle og formidle litteratur og anbefalinger, som møderne tager udgangspunkt i. Kom og vær med i hyggeligt selskab i Indsigten, hvor vi lærer om de lånte fjer, Danmark har erhvervet sig i årenes løb. Dagens tema: Vores beskyttede kulturarv ved Laura Søvsø Thomasen, akademisk medarbejder ved Det Kgl. Bibliotek og sekretær i Kulturværdiudvalget.
Forfattersamtaler - en del af litteraturfestivalen "Ord Fra Nord"
Til dette arrangement vil du møde to aktuelle nordiske forfattere.
Naja Marie Aidt: Øvelser i mørke udkom i februar 2024 og er Naja Marie Aidts anden roman. Det er en frigørende, men hård roman om kvinder, som slutter kreds om hinanden i kærlighed, omsorg og afmagt. Den anmelderroste fortælling handler om en 57-årig kvinde. Hendes børn er flyttet hjemmefra, hun bor alene og sover ofte under sofabordet. Hun er ramt af PTSD efter en stærkt traumatisk oplevelse, der trækker andre voldsomme livserfaringer op til overfladen, og hun kommer kun igennem hverdagen med støtte fra sine fire veninder. Hver uge tager hun bussen ud til "PTSD-manden", som skal hjælpe hende med at nærme sig det frygtelige, der er sket. Til denne forfattersamtale fortæller Naja Marie Aidt om tankerne bag romanen og om at skrive en fortælling om de smertefulde og helt almindelige historier, der udgør ethvert kvindeliv.
Erlend Loe: Erlend Loes seneste danske udgivelse er romanen Giæver og lunker, der udkom i foråret 2024. Giæver og lunker er en fandenivoldsk fortælling om nedarvet nabostrid og en varm og underfundig beskrivelse af en døende mands sidste forsøg på at sætte alting på plads i en moderne verden, der er gået fuldstændig af lave. I romanen bruger gamle Giæver sine sidste dage på at fortælle unge Giæver om familiens stolte historie. Men han skal også huske at overlevere en række praktikaliteter om korrekt ophængning af mejsekugler, kvinders hang til pyntepuder, og hvordan man aldrig skal stole på en mand i fløjlsbukser. Ikke mindst skal han huske at få alle detaljer med om familiens 800 år lange konflikt med de smånæsede tumper fra lunker-familien på nabogården, så hadet føres videre af den næste generation. Erland Loe er en kritikerrost og prisbelønnet norsk forfatter. Han debuterede i 1993 og fik sit store gennembrud med Naiv. Super i 1996. Foruden forfatterskabet har Erlend Loe arbejdet med film og serier. Hans seneste roman, Drømmenes sykkelregister, udkom i Norge i 2023 og er endnu ikke oversat til dansk.
Moderator: Line Kveiborg
Ord Fra Nord: Ord Fra Nord er en litteraturfest i det dansk-tyske grænseland, hvor du kan opleve nordiske forfattere på scener både nord og syd for grænsen. I 2024 deltager Trude Teige og Erlend Loe fra Norge samt Naja Marie Aidt, Eva Tind og Kim Fupz Aakeson fra Danmark. Derudover kan du også gå på opdagelse i en kunstudstilling og opleve familiekoncerter i Sydslesvig. Ord Fra Nord er støttet af Rislum Fonden og afholdes i et samarbejde mellem: Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Haderslev Bibliotekerne, Biblioteket Sønderborg, Verband Deutscher Büchereien Nordschleswig og Foreningen Norden. Se hele programmet på OrdFraNord.dk.
Praktisk information
Dit digitale bibliotek:
Dato: Mandag 23. september 2024
Tid: Kl. 11.00
Sted: Biblioteket Sønderborg, Nørre Havnegade 15, 6400 Sønderborg
Entré: Gratis billetter
Vær sammen om historien:
Dato: Torsdag 19. september 2024
Tid: Kl. 16.30
Sted: Biblioteket Sønderborg, Nørre Havnegade 15, 6400 Sønderborg
Entré: Gratis billetter
Forfattersamtaler - en del af litteraturfestivalen "Ord Fra Nord":
Dato: Fredag 20. september 2024
Tid: Kl. 16.30
Sted: Biblioteket Sønderborg, Nørre Havnegade 15, 6400 Sønderborg
Entré: 130-160 kr
Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Oplev spændende arrangementer på Biblioteket Sønderborg
Kilde: Kultunaut