To mænd dømt i omfattende sag om bedrageri mod ældre kvinder

Profilbillede
dato

Retten i Sønderborg dømte onsdag to mænd på henholdsvis 20 år og 36 år skyldige i groft bedrageri mod ældre kvinder. Sagen omfatter i alt 135 forhold, og 21 kvinder vidnede i retten.

En 20-årig mand og en 36-årig mand blev onsdag dømt skyldige i en omfattende sag om bedrageri mod ældre kvinder. Den 20-årige mand blev idømt 2 års fængsel. Den 36-årige blev idømt 1 år og 3 måneders fængsel.

Sagen blev ført ved Retten i Sønderborg, men omfatter sager fra store dele af landet. I alt var de to mænd tiltalt for 135 forhold begået i januar 2023.

Det drejer sig om 30 tilfælde af bedrageri, hvor det i 27 tilfælde ud af 30 lykkedes at franarre ældre kvinder deres dankort og pinkode – og i nogle tilfælde også kontanter. Under de fleste tilfælde hører flere forhold, fordi dankortet efterfølgende eksempelvis er brugt et antal gange.

Fremgangsmåden var, at ukendte gerningsmænd ringede til kvinderne først og udgav sig for at være ansat i deres bank. Den ukendte medgerningsmænd forklarede, at de ældres kort var ved at blive misbrugt, hvorefter de ældre blev oplyst om, at en person fra banken ville komme og hente deres dankort.

Det var den 20-årige mand, som mødte op hos de ældre kvinder, og erkendte under sagen alt, hvad han er tiltalt for. Den 36-årige mand fungerede som chauffør i forbindelse med bedragerierne. Han nægtede sig skyldig.

De to mænd skaffede sig derigennem over en halv million via både dankort og kontanter.

 

De ældre kvinder vidnede

21 af kvinderne var indkaldt som vidner i sagen, som blev ført over tilsammen 10 dage ved Retten i Sønderborg. Flere af kvinderne kunne fortælle, hvordan den ene af de tiltalte overbeviste dem om, at han også kunne tage kontanter med og sætte i banken for dem.

Det har typisk været kvindernes pårørende, som har anmeldt bedrageriet til politiet, og blandt vidnerne i sagen var også pårørende, ligesom nogle af de ældre ikke havde mulighed for at møde op i sagen. Derfor blev deres forklaring til politiet læst op i stedet.

 

Fra 13 til over 100 forhold

Sagen begyndte med 13 forhold i det syd- og sønderjyske, og under efterforskningen bredte omfanget sig til store dele af landet, hvor videomateriale sammen med den øvrige del af en omfattende efterforskningen dannede grundlag for bevisførelsen i retten og dermed dommen onsdag.  

De to mænd blev stoppet i en stjålet bil i Horsens den 25. januar 2023, hvor den 20-årige mand var i besiddelse af 3 dankort, som tilhørte kvinder, der havde været udsat for bedrageri. De to mænd blev efterfølgende fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg.

 

Anklagerfuldmægtig Holger Refslund førte den omfattende sag ved Retten i Sønderborg og udtaler efter dommen:

Det her er en sag, der har haft et stort fokus hos os – både i forhold til efterforskning hos politiet og i anklagemyndigheden. Det har den, fordi der er  tale om et stort antal forurettede, det er en meget grov fremgangsmåde, og det er gået ud over ældre damer, som kan være i en sårbar situation. Derfor er jeg tilfreds med, at både den 20-årige, som har udført bedragerierne, og den 36-årige, der har været medvirkende som chauffør, blev dømt i sagen.”

 

Begge dømte blev varetægtsfængslet ved grundlovsforhøret i januar 2023. Den 36-årige blev løsladt under retssagen, mens den 20-årige blev løsladt efter dommen. De afventer begge at skulle afsone den resterende del af fængselsstraffene.

Den 20-årige modtog dommen, mens den 36-årige udbad sig betænkningstid. 

 

Gode råd:

  • Husk, at banken eller politiet aldrig vil ringe til dig og bede dig om at udlevere følsomme oplysninger over telefonen.
  • Politiet eller banken kommer heller aldrig forbi dit hjem for at hente et dankort eller din kode.
  • Stol ikke på telefonnumre og e-mailadresser. Gerningsmanden kan få telefonnumre og e-mailadresser til at se ud, som om de kommer fra myndigheder, pengeinstitutter osv. Få navnet på den person, der ringer. Og søg selv fx bankens telefonnummer frem på internettet og ring og spørg efter personen.
  • Ring til banken, politiet (på 1-1-4) eller en nærtstående og få hjælp, hvis du bliver kontaktet og er i tvivl om, hvad du skal gøre.
  • Kontakt omgående din bank og få spærret dit kort, hvis nogen kan have fået fat i dine bank- eller MitID-koder. Og anmeld også sagen til politiet på 1-1-4.
Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Syd- og Sønderjyllands Politi.
Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi